Slagwerkensemble

Het slagwerkensemble van Concordia Obbicht bestaat momenteel uit circa 30 leden en komt uit in de eerste divisie, de hoogste divisie binnen de amateurmuziek. Hoogtepunt in de ruim 60-jarige historie werd behaald tijdens het Wereld Muziek Concours (WMC) in 2013 waarbij de ‘drumband’ Wereldkampioen werd in de 1e divisie sectie Mars. Het slagwerkensemble staat onder leiding van dirigent Etienne Houben.

Repetities vinden plaats op zondagochtend van 10.45u tot 12.30u.

Recente successen:

2005

Limburgs kampioen eerste divisie

2005

Nederlands kampioen eerste divisie

2009

WMC concertwedstrijden - gouden medaille

2012

Kampioen der Lage Landen Marsparade

2013

WMC marswedtrijden – Wereldkampioen mars 1st division

2015

ONSK – Kampioen Hoogste klasse

2016

ONSK – Tweede plaats Hoogste Klasse

2018

Limburgs kampioen eerste divisie

2019

Nederlands kampioen eerste divisie

2022

WMC slagwerkensembles, concertdivisie - Vice-wereldkampioen

Geschiedenis

In 1956 werd harmonie Concordia Obbicht uitgebreid met een drumband. Medeoprichter van de drumband, de heer Wil Smits, was vanaf aanvang de grote kracht achter de Obbichtse tamboers. In de loop der jaren wist hij de drumband door zijn fanatieke inzet te brengen naar de eredivisie, de hoogste afdeling in de tamboerwereld. Eén van de hoogtepunten was de zege in 1983 tijdens het eerste en tevens laatste KRO-toernooi over ongeveer 70 deelnemende verenigingen. Daarnaast werd er diverse malen deelgenomen aan de marswedstrijden van het Wereld Muziek Concours (WMC) te Kerkrade. Wil Smits heeft na ruim 40 jaar als instructeur en tambour-maître van Concordia Obbicht in 1996 het dirigeerstokje overgedragen aan Hans Croes en de tambour-maîtrestok aan Herman Wiel.

Onder de deskundige leiding van Hans Croes ontwikkelde de drumband zich met succes naar een modern percussionensemble. Zo werd in 1998 tijdens het bondsconcours een gigantische score behaald van 94,75 punten. In juli 2001 nam de drumband met succes deel aan de concertwedstrijden voor percussionensembles tijdens het Wereld Muziek Concours (WMC) te Kerkrade. Concordia bracht daar onder andere de revolutionaire compositie ‘Foretaste of Heaven’ van Gian Prince ten gehore; een samensmelting van een slagwerkgroep, blaasensemble en strijkersgroep. Het volledige optreden leverde de drumband een score van 88,86 punten op waarmee ze de gouden WMC-medaille veroverden en een vijfde plaats. In 2002 overleed instructeur Hans Croes geheel onverwachts op 50-jarige leeftijd. In 2003 werd postuum de titel ere-instructeur toegekend door de leden van Concordia Obbicht.

Als opvolger hebben de leden van de drumband unaniem Etienne Houben uit hun midden gekozen. Etienne is van kinds af aan slagwerker bij Concordia en op dat moment nog studerende aan het conservatorium. Etienne slaagde erin te bouwen aan de jeugdopleiding en Concordia door te ontwikkelen tot een allround percussionensemble; op straat als showkorps, tijdens concert als slagwerkensemble en tijdens carnaval zowaar als sambaband. Dit alles niet zonder succes: de Maasgouwtoernooien werden sinds 1996 allen afgesloten met predikaat zeer goed, tijdens het internationale musikfest in Olpe (D) werd een score van 98% behaald, in 2005 Limburgs kampioen eredivisie sectie A-2 en in 2006 het Nederlands kampioenschap eredivisie mars met 93,25 punten. In 2009 werd voor de tweede maal succesvol deelgenomen aan de concertwedstrijden voor slagwerkensembles tijdens het WMC. Met een divers en kwalitatief hoogstaand programma werd een spetterend optreden gegeven, waarvoor Etienne en de Obbichtse slagwerkers vele lofuitingen in ontvangst mochten nemen door liefhebbers, kenners en sympathisanten. Het optreden resulteerde uiteindelijk in een zevende plaats op dit wereldpodium.

De veelzijdigheid toont zich doordat de Obbichtse slagwerkers in 2012 hun aandacht weer meer verleggen richting marching en met succes. Zo wordt in 2012 de titel Kampioen der Lage Landen ‘marsparade’ behaalde tijdens de internationale wedstrijden te Hamont (B). Het absolute hoogtepunt volgt echter een jaar later tijdens het Wereld Muziek Concours (WMC) te Kerkrade. Na een uitvoerige voorbereiding compleet met trainingskamp en choreografen wordt op zondag 20 juli een typische Obbicht-show gegeven in het Parkstad Limburg Stadion. Met 90,72 punten behaalt de drumband ‘lof der jury’ en is het optreden goed voor de ‘gouden pauk’ die uitgereikt wordt aan het optreden met de hoogste dagscore. Een week later blijkt de uitvoering zelfs voldoende voor de wereldtitel Mars 1st division. Het feest dat hierop volgt is er een van historische waarde.

Dit is echter geen reden om op de lauweren te gaan rusten. Na een aantal jaren marching wordt het accent weer verlegd naar de concertoptredens. Op 11 april 2015 werd het slagwerkensemble Open Nederlands Slagwerk Kampioen tijdens de concertwedstrijden van het ONSK. Met hun deelname in de ‘Topklasse’ behaalde het een score van 92 punten, een eerste prijs met lof der jury. In 2016 werd een tweede plaats bereikt op het ONSK met 93 punten.

Op zaterdag 29 oktober 2016 vierden de slagwerkers hun 60-jarig jubileum. Samen met alle slagwerkleden (in opleiding) en hun oprichter Wil Smits gaven ze een spetterend optreden.

Wij kunnen met trots terugkijken op een zeer rijke historie met vele muzikale successen, alle behaald door deskundige leiding, gepassioneerde leden en kameraadschap. We kijken echter ook alweer naar de toekomst. Houd ons in de gaten, want wat betreft de leden gaan er nog vele muzikale hoogtepunten volgen!